Biografia Danei Marijuana, Poveste de cartier

Cine este Dana Marijuana și ce este „Poveste de cartier”?

În primul rând, prima femeie care a cântat rap în România. „Dana”, cum îi spunem noi, cei care o cunoaștem mai bine, sau simplu, „Marijuana”, cum o știu alții după numele ei de scenă dat de „Caddy” (BUG Mafia) într-o zi de 1 mai la Neptun, acum vreo 25 de ani, pe numele ei real Dana Coteanu, a fost o apariție neașteptată pe planul muzical al sfârșitul anilor ’90. O prezență ce-i drept scurtă pe scenele principale ale underground-ului românesc (vorbim despre ’98 – ’99 și cel mult 2000), dar care a schimbat percepția asupra muzicii rap și hip-hop din România. Au urmat apoi decăderea ei, controversele, povești cu droguri și internări la spitalul de nebuni, din care adevărul a fost mereu trunchiat de presă, care a căutat să obțină din viața ei numai senzaționalul.

A colaborat la numai 14 ani cu BUG Mafia, dar marele ei hit a fost piesa cântată împreună cu celebra trupă La Familia, „Tupeu de borfaș” (1998), de pe albumul „Nicăieri nu-i ca acasă”, considerat cel mai bine vândut album hip hop din România și până astăzi. A urmat apoi albumul ei, „Cea mai fidelă fată” (2000), un alt succes, însă care din cauza conflictelor atât cu cei de la La Familia, dar și cu casa de discuri, Dana Marijuana nu a câștigat nimic și a fost nevoită să o ia pe un alt drum.

Ideea cărții „Poveste de cartier” a apărut în urma prieteniei dintre scriitorul Andrei Ruse și editorul Radu Toderaș (ambii coordonatori ai Editurii Hyperliteratura) și Dana. După îndelungi povești ascultate, ne-am gândit că ar trebui făcute public și cum altfel decât într-o carte care să îngobleze toată viața Danei, de la copilărie, adolescență, lumea underground a anilor ’90, parcurgând apoi decăderea ei, cu toate detaliile care nu au fost spuse de fapt niciodată. Cartea este realizată pe baza a ore întregi de interviuri, rescrise apoi și coordonate de Andrei Ruse (autorul romanelor „Soni” sau „Zaraza”) într-o carte fascinantă despre glorie și decădere.

sursa: sprijna

Cum pot susține cartea?

E simplu. Alege una dintre recompensele alăturate, fie cea simplă, doar precomanda cărții, fie din pachetele pe care ți le-am pregătit, iar împreună vom strânge fondurile necesare publicării, dar și promovării cărții. Totodată, numele tău va apărea pe pagina de mulțumiri a cărții, iar recompensele pe care le oferim sunt valabile numai pentru susținătorii cărții, ele nu vor mai putea fi găsite apoi, după lansarea cărții, estimăm cel târziu în luna septembrie a acestui an.

Suma obținută din campania de crowdfunding va fi folosită în cea mai mare parte pentru costurile de lucru (momentan avem aproximativ 50% din carte terminată) și apoi tipărire, și redactare a cărții „Poveste de cartier”, apoi un alt procent vrem să-l folosim pentru un turneu național de lansări a cărții, în care să ajungem în cele mai importante orașe din țară.

De ce este important să contribui?

Alegând să susții acum acest proiect, precomandând cartea, vei face parte din echipa care va da naștere acestei cărți. Noi credem că lucrurile cele mai bune se realizează prin solidaritatea unei comunități, în acest caz al cititorilor, iar implicându-te vei deveni unul dintre cei care vor contribui la punerea în scenă a unei povești care poate depăși barierele timpului nostru. Investind într-o carte, investești de fapt în dezvoltarea artistică a comunității tale și a propriei tale persoane.

Când voi primi cartea?

Imediat ce va ieși din tipar, cel târziu pe 10 / 20 sptembrie (noi încercăm chiar mai devreme) echipa Hyperliteratura va începe să livreze cărțile și recompensele cititorilor.

Pe cine contactez dacă am nelămuriri?

Pentru orice întrebări legate de campanie, de carte sau despre autor, puteți contacta oricând echipa Editurii Hyperliteratura pe office@hyperliteratura.ro.

Distribuie

Comments

comments