HiphopLIVE: Interviu EYEKON

Published by

EyeKon este un MC bucureştean ce în ultimul timp a început să se remarce din ce în ce mai mult. Are la activ albumul O lume moartă, pregătind un altul. În premieră pentru HiphopLIVE dezvăluie coperta noului Bun venit în Tartar.
Printre altele el face parte din Avangarda şi este membru al label-ului HiphopLIVE Crew.

Mai jos este interviul pe care ni l-a acordat zilele trecute:

eyekonsite

Rape: Pentru început spune-ne care a fost primul tău contact cu muzica hip-hop.
EyeKon: Clasa a 5-ea, a 6-ea parcă. Apăruseră “Poezii pentru Pereti” si primul RACLA…. Dar de ascultat serios a fost când am ascultat Marpha Hip Hop. Primele piese Getto-Daci, pe acolo pe undeva.

Rape: Asta e când te-ai apucat să asculti. Când te-ai gândit că ai putea face şi tu asta, când s-a concretizat treaba?
EyeKon: Aveam în jur de 13 ani când am scris prima dată ceva… rap-ul era atunci pe val grav de tot, toţi aveau “trupe” si “crew”-uri… O ardeam gen cypher, fără instrumentale, doar pe beatbox, fără a şti atunci cum se numesc astea… Bine, nu era ceva serios. De fapt, nici nu cred că a fost vreun moment anume despre care să pot spune că vrajeala a devenit serioasă. Nici acum nu pot spune altceva, totul a rămas la nivel de hobby.

Rape: În ultimul live de la noi, în Mandibule pe jos, pomeneşti de “2475” şi “0253”. Ce semnifică pentru tine?
EyeKon: Mai am aşa, esapaje de “date stelare”. De exemplu pe albumul Avangarda, pe piesa mea de “prezentare” apare din nou un “an cosmic” d’asta… Este anul prezentului meu, eu vin din viitor 😉 (La mişto!). 0253 reprezintă prefixul orasului în care m-am născut şi în care am crescut: Târgu-Jiu.

Rape: Bine că ai zis că tocmai voiam să te întreb. Cum stă treaba cu Avangarda? Zi-ne puţin.
EyeKon: Avangarda a pornit ca un proiect de album cu vreo 5 băieti, 2 pierzându-se-n detalii pe parcurs. Aşadar, Avangarda a rămas în 3 membrii (Boka, Baruh şi eu). Formula în care s-a produs şi un material audio numit Elemente Subversive. Nu a fost niciodată lansat oficial din multiple probleme, de ordin tehnic, în primul rand… Momentan, Avangarda are doi membri activi, Baruh luandu-si, sperăm noi, o scurtă pauză din motive personale.

Rape: O lume moarta este albumul tău solo ce a apărut acum ceva timp, pot spune. Cum se face că nu se regăseste nicio colaborare pe el, nici măcar cu ceilalţi membrii Avangarda?
EyeKon: Păi, “pe vremea aia”, Baruh se ocupa de propriul lui album, Boka era cu ale lui, eu cu ale mele… Colaborări cu “repări” mai cunoscuţi nu mi-am permis să cer pentru că nu am lucrat niciodată la un nivel profi instrumentalele si nici mix/masterele… totul a fost un hobby, făcut “cu sârmă”.

EyeKon_-_Bun_Venit_În_Tartar_-_Cover_-_HiphopLIVERape: Ai dori să ne dezvălui ceva despre Bun venit în Tartar?
EyeKon: Hehe… Va avea 16 bucaţi, nu de alta dar sunt gata coperţile şi nu mai există disponibilitatea de a le modifica. Eu sunt foarte mândru de el ca întreg. De la flow-uri la muzică şi felul în care transpare atitudinea. Cu toate că este o continuare a primului album, în viziunea mea are o consistentă internă puternică, putând fi considerat un album de sine stătător.

Rape: Per total e producţie proprie, sau avem şi ceva nume de producători?
EyeKon: Instrumentalul unei singure piese este produs de Mitza, un baiat foarte tare pe producţie din Craiova. În rest, toate sunt produse de mine, unele lucrate cu sampling, altele făcute de la zero.

Rape: EyeKon cu sigma. Cum “te-a gasit” numele ăsta?
EyeKon: Am avut mai multe nume despre care, pe rând, aflam că-s deja luate. Când m-am făcut Illuminati (glumesc!) si visându-mă o prezenţă iconică în peisajul autohton de genul (iar glumesc), a rezultat EyeKon. Un timp habar n-am avut ca mai există unul… că n-aveam net. Acum, deja au auzit de mine mai mult de 10, deci e prea târziu să mai schimb.

Rape: Care consideri că e mentalitatea ascultatorilor de hip-hop românesc.
EyeKon: Vorbind de ascultatorul exclusivist de rap, cred că dacă vorbim despre mentalitate, supraestimăm. Se îmbraca larg, au mers de schiop, fumează iarbă, gesticulează mult, sunt afoni şi ascultă rap pentru a afla ce mai e nou prin ţara…

Rape: Unde te vezi peste 10 ani. (din punct de vedere al hobby-ului tău, viaţa de zi cu zi dacă vrei)
EyeKon: Probabil producător. 10 ani… greu de spus. Oricum, în niciun caz emcee. Chestia cu repu’ e că-ti mănâncă mai mulţi bani decât îţi oferă atunci cand îl faci profi… Pe de altă parte, dacă nu-l faci profi, n-are rost să-l faci…

Rape: Pentru final, vrei să ne dezvălui 2 lucruri pe care consideri că nu le ştim deja despre tine?
EyeKon: Da: Iubesc câinii maidanezi şi merg la Biserică în fiecare duminică… fac şi dragoste cu pula-n pizdă. Ăsta ar fi al 3-lea lucru pe care chiar aş vrea să-l menţionaţi.

Rape: Mulţumim pentru timpul acordat (era să zic câinii… 😀 ). Ai dori să transmiţi un mesaj pentru fani? Pentru cititori?
EyeKon: Eu n-am fani, i-am amanetat. Dar voi, fanii altora, ascultati-vă idolii că vă zic de bine, o să ajungeţi foarte bine-n viaţă când o să creşteţi mari 😉

Distribuie

Comments

comments