Editorial: Cum se completează rap-ul cu trap-ul?

Am ales să discutăm despre un subiect destul de controversat în România. La noi în ţară există o adevărată competiţie între ascultătorii de rap şi adepţii muzicii trap.

Rap-ul (numit și MCing) constă în rostirea (nu intonatia) de rime (engleză “flow”), jocuri de cuvinte sau poezie într-un mod ritmic. Stilistic, rapul se află la întrepătrunderea dintre discurs, proză, poezie și cântec. După unii, cuvântul rap este un acronim, RAP = Rhythm and poetry.

Rapul este unul dintre principalele componente ale culturii Hip-Hop alături de DJing (mixarea de melodii pentru a crea ritmul —engleză beat— pe care se cântă), graffiti și breakdance (dans specific culturii Hip-Hop), însă fenomenul precede cultura Hip-Hop cu câteva secole, cuvântul apărând în limba engleză încă din secolul al XVI-lea.

Câteva nume marcante ale rapului modern ar fi: Wu-Tang Clan, N.W.A. (cu membrii precum Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre pentru a-i aminti doar pe cei ce au și albume solo), 2Pac, The Notorious B.I.G., Snoop Dogg, Eminem sau 50 Cent.

De la noi  îi putem aminti pe: Paraziţii, R.A.C.L.A, B.U.G Mafia, La Familia şi Morometzii.

Trap – este o nouă direcție muzicală, care combină în sine beat-ul de bază trap, muzica electronică și hip-hop. Ea nu este limitată de rame oficiale și nu are o denumire bine-stabilită, de aceea ea poate fi denumită Trap, Club Trap, EDM Trap sau Trapstyle.

Pentru o perioadă mare de timp cultura trap s-a dezvoltat numai în partea sudica a SUA. O nouă direcție muzicală se asociază exclusiv cu hip-hop, iar artiștii, care lucrează cu acest gen, în textele lor ne povesteau avantajele vieții de stradă a Atlantei și despre vânzări de droguri.

Din traducere din engleză trap semnifică ”capcană” sau ”prinsoare”. În limbajul slang ”trap” – este locul unde se răspândesc droguri. Istoria Trap a început în anul 2003, când T.I. a lansat un album cu denumirea ”Trap Muzik”. În anul 2005 Young Jeezy și Gucci Mane au creat un trap-release propriu și o direcție muzicală a început să se dezvolte. Anul 2009 a fost unul de trecere: trap a fost conceput de artiști, care nu erau implicați în afacerile cu droguri. Waka Flocka și Lex Luger au lansat un număr mare de track-uri, care s-au transformat în muzica trap tipică. În anul 2012 trap a devenit o parte din muzica de club și astfel a apărut trap de club, printre artisti numarandu-se Gucci Mane, French Montana etc. In 2013 muzica trap a contribuit la consacrarea unor celebritati.

La noi trap-ul a apărut ceva mai târziu, avem chiar un interviu cu Royal General, unul dintre pionierii acestui gen.

În prezent, cel mai succes proiect de muzica trap este Şatra B.E.N.Z.. Mai putem aminti: Golani, Royal Junkie Music, Shay, Thetrapman, Aspy, Ian, Azteca, Alex şi Tugay & Tugay şi Alex, Bvcovia, Cărbune aka Superior Noir, Lentile Blur, Blanco, Amuly, Alexander, Domnul Udo şi Angeles.

Pentru cei care nu ştiu, toţi membrii din Şatra B.E.N.Z au făcut rap înainte să facă trap. Super Ed chiar a avut colaborări cu La Familia.

Ceva mai recent, Killa Fonic a apărut pe albumele lui Chimie, DOC şi Cosy. Acesta a fost invitat chiar şi în deschiderea trupei B.U.G. Mafia.

O altă bucată interesantă a apărut în anul 2015, la ideea lui Lu-k Beats, chiar în anul în care a apărut Şatra. Astfel, Chimie, Super ED, Stres, Nosfe, Shift, Sişu, El Nino şi DJ Grigo au împărţit acelaşi instrumental.

Există tot mai multe colaborări între artiştii de rap şi cei de trap. Rap-ul se bazează mai mult pe texte şi mesaj în timp ce trap-ul e despre vibe, încearcă să transmită o stare pozitivă, de cele mai multe ori.

Considerăm că fiecare gen are locul său în industria muzicală, e uşor să criticăm, dar până la urmă cele două genuri se îmbină destul de bine în momentul în care se întâlnesc. În plus, decât să aruncăm cu hate, ar fi mai uşor doar să trecem peste ceea ce nu ne place. Practic asta a fost reţeta succesului pentru băieţii de la Şatra, au primit atâta hate la început, încât s-au făcut cunoscuţi în toată ţara, mai apoi lumea s-a obisnuit cu ei, le-au înţeles filmul, acum fiind chemaţi la majoritatea festivalurilor din ţară.

Surse:

  1. https://www.unsitedemuzica.ro/special/slideshow/cinci-trupe-vechi-de-hip-hop-care-au-pus-bazele-curentului-in-Romania-p2984/7
  2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Trap_(gen_muzical)
  3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Rap

 

0

Distribuie

Comments

comments