Top 10 cele mai bune piese hip-hop din toate timpurile, recomandate de revista „Rolling Stone”

Salt-N-Pepa, „Push It“ 1986

„Push It“ a fost una dintre primele melodii hip-hop care au urcat în topurile muzicale, fiind, la acea vreme, melodia care pornea orice petrecere. Grupul era format din Cheryl James („Salt“), Sandra Denton („Pepa“) şi Deidra Roper („DJ Spindarella“). Salt-N-Pepa a fost una dintre primele formaţii de rap compusă exclusiv din fete.


2Pac şi Dr. Dre – „California Love“ 1995

Tupac Shakur a lansat alături de Dr. Dre un hit, o serenadă a străzilor, după cum cei doi spuneau la vremea respectivă, pentru a sărbători eliberarea din închisoare. Dr. Dre a compus linia melodică, iar, pentru prima oară în hip-hop, solistul Roger Troutman a interpretat refrenul piesei în stil auto-tune, o modă care va cuprinde rapul un deceniu mai târziu.


Eminem – „My Name Is…“ 1999

„Dumnezeu m-a trimis să enervez lumea“, anunţa Eminem pe single-ul său de debut. În stilul inconfundabil, Eminem face haz de necaz, povestind întâmplări din timpul şcolii sau mergând să viziteze un bar de striptease. În videoclip mai apar, printre alţii, Dr. Dre, dar şi baschetbalistul român Ghiţă Mureşan care joacă rolul unui păpuşar. Intrarea lui Eminem în muzică a însemnat ieşirea la suprafaţă a unui talent şi a unei surse nesfârşte de rime comice.


Missy Elliot – „Get Ur Freak On“ 2001

La începutul anilor 2000, Missy Elliot şi Timbaland au lansat o piesă cu influenţe orientale, în care artista şuieră şi rimează sacadat, anunţând că stilul său s-a schimbat. Melodia are un stil funky şi un ritm antrenant, meritându-şi pe deplin locul în istoria muzicii.


Jay-Z – „99 Problems“ 2004

În videoclipul piesei, Jay-z interpretează o scenă bazată pe una dintre întâlnirile sale cu un poliţist rasist care, sub pretextul că este de culoare, îl roagă să deschidă portbagajul maşinii, unde ascundea droguri. „Nu era vorba de ce aveam în portbagaj, ci despre culoarea celui de la volan. Asta l-a deranjat pe politist“, a spus artistul cu privire la scena din clipul video.


Kanye West – „Jesus Walks“ 2004

Kanye West nu a fost niciodată timid să-şi afirme complexul său faţă de Dumnezeu, motiv pentru care artistul oferă o adevărată pledoarie în acest sens pe piesa „Jesus Walks“. În compoziţia piesei intră şi un sample al corului de copii din Harlem, iar West cântă despre foamea spirituală şi îndoiala de sine. „Kanye mi-a dovedit că poate să fie Marvin Gaye. Din punct de vedere liric, această piesă a atins un nivel foarte înalt“, a spus Chuck D., un alt raper.


Nas – „N.Y. State of Mind“ 1994

Nicio altă piesă a lui Nas nu comprimă mai bine capacitatea artistului de a rima atât de lucid. „N.Y. State of Mind“ nu este nici un inm, nici o odă dedicată vieţii de pe stradă, ci este o naraţiune în rime despre un schimb de focuri din oraşul Gotham. „A înregistrat prima strofă dintr-o singură încercare. Apoi s-a oprit şi a întrebat dacă a fost bine, în timp ce noi, din studio, rămăsesem uimiţi“, îşi aduce aminte DJ Premier, cel cu care Nas a lucrat la realizarea albumului.


Notorious B.I.G. – „Hypnotize“ 1997

„Hypnotize“ a fost una dintre piesele prin care numele lui Notorious B.I.G. a răsunat din boxele radiourilor, imediat după moartea sa din martie 1997. Piesa a ajuns numărul unu postmortem în toate topuri din Statele Unite ale Americii, fiind inclusă pe albumul „Life After Death“.


Eminem – „Lose Yourself“ 2002

Eminem spune povestea lui Rabbit, un tânăr care aspiră la cariera de raper, din filmul „8 Mile“, dar care, de fapt, este povesta sa de viaţă. Rimele dure şi inspirate din realitate fac ca piesa sa aibă un impact semnificativ, povestea fiind o construcţie interioară a artistului, compusă într-o pauză în care filma un videoclip.


50 Cent – „In Da Club“ 2003

„Tocmai am produs o melodie pe care am vrut să o facem demult. De îndată ce 50 Cent a intrat în studio, a pus mâna pe un pix, iar într-o oră terminasem totul“, declara în 2003 Dr. Dre pentru revista „Rolling Stone“. 50 Cent (Curtis Jackson) avea toate ingredientele succesului unui raper: o poveste aproape mitică în care un asasin a încercat să îl omoare, dar acesta a rezistat celor nouă focuri de armă, un debit verbal bun şi susţinerea lui Dr. Dre şi a lui Eminem. Piesa s-a vândut în două milioane de exemplare si a fost inclusă în top 500 Cele Mai Bune Melodii ale Tuturor Timpurilor, realizat de revista „Rolling Stone“.


sursa: adevarul

Distribuie

Comments

comments