Top 1994 – Primele piese/trupe de hip hop din Romania

În ciuda faptului că hip hop-ul în România nu îşi găseşte rădăcinile în anul 1994, topul propus începe cu anul în care rap-ul autohton face cunoştinţă cu primele piese, ele putând fi acum încadrate în categoria celor old-school.

Suntem în perioada în care proiectele muzicale rap din State intra în rândul celor mai bune din întreaga istorie. Îl avem pe Nas cu albumul Illmatic, mai este B.I.G. care la 22 de ani se lansează cu Ready to Die . Totuşi, în România, dat fiind contexul socio-politic al acelor vremuri, evoluţia acestei culturi s-a materializat mai greu în comparaţie cu Occidentul.

Back in the day …

 

10. Gaz pe foc – Situaţie grea

Surprinzător pentru ascultătorii hip hop, trupa Gaz pe foc au început cu un sound rap. Totul se întâmpla cu mult înainte ca Viziru să ajungă idolul femeilor, când el a lansat alături de colegii lui de trupă albumul Rebel din 1994.

 

9. Klansmen – Copii Străzii

Ei se numără printre trupele fondatoare ale Sindicatului R.A.N.S.

 

8. M&G – O nopate de groază

CO.G. şi Mary pun bazele trupei în 1992, dar abia 2 ani mai târziu încep să fie înregistrate piesele la Radio Uniplus.

 

7. Da hood justice – Asta-i Viata Noastră

Nai’gh’Ba (Andrei Vulpescu), cunoscut înainte ca Wanted, și Sorty Shit Stain debutează oficial pe scena hip hop pe 14 aprilie 1994 la Disco Calyse în cadrul unui concert rap organizat de Francis Rebelu. Prima piesă înregistrată, Asta-i Viata Noastră, apare un an mai târziu pe o compilaţie înregistrată la Amma Studio.

 

6. BUG Mafia – 

În aceeaşi perioadă se naşte una dintre trupele care se bucură de notorietate şi în ziua de astăzi. Deşi Black Underground este forma hibridă a trupei BUG Mafia, varianta pe care o cunoaştem noi acum s-a remarcat în acele vremuri prin versurile în engleză. Nu exstă piese făcute publice din 1994 semnate de BUG Mafia, aşa că aş fi postat una de pe pe primul lor album lansat pe 20 septembrie 1995. Însă, albumul a fost retras de pe Internet.

 

5. Getto Daci – Discobolul

Tot în anul 1994Piele, Os, Deceneu, Romichete, Ioio şi Dacian pun bazele din Tecuci unei trupe de rap hardcore care se remarcă prin jocurile de calitate, ridicând astfel ştacheta la nivel de artă. Deşi nu au piese înregistrate în 1994, am ales să postez o piesă de pe primul album semnat Getto Daci, Daciada (1998). Deceneu, membrul Getto Daci, este considerat de mulţi cel mai bun MC al tuturor timpurilor.

 

4. Cimitirul Bellu – Foamea-n Gat

Bobby Georgescu şi Marian Velicu (Colonelu’) sunt consideraţi ca făcând parte din cea de a doua trupă rap din România înfiinţată în 1993.

 

3. Dj Sleek 

Dj Sleek aka Tata Urs este unul din pilonii hip hop-ului pentru ca organizează primele concerte de acest gen din ţară şi, fiind în acelaşi timp realizator al emisiunii Hip Hop Radio Show, auzim prin emisie radiofonică piese rap din afară şi din tară.

 

2. Vorbire Directă – Banii

MC Roby şi DJ Cristi reprezintă zona Rahova din Bucureşti, s-au lansat în 1993, au scos doar 3 piese iar istora lor pe scena hip hop se termină 2 ani mai târziu când se retrag. Totuşi, rolul său este esenţial, ţinând cont de faptul că ei sunt prima trupa de hip hop de la noi.

 

1. Paraziţii – În jur

Prima melodie înregistrată a trupei Paraziţii fondată de Cătălin Ștefan Ion (Cheloo ) apare pe 13 septembrie 1994. O zi mai târziu Tenny-e, Bip, DJ IES se bucură de primul lor concert în Bucureşti la balul bobocilor din cadrul Liceul Spiru Haret. 

 

Distribuie

Comments

comments