Recenzie: Omul Gnom si Macel Mai Chill(Live Band) @Fabrica

Nu stiu despre voi, dar la mine e altfel. Ca artistul sa-mi ajunga la inima, trebuie sa ma cucereasca ca OM. Pe mine in seara de 20 septembrie Gnom m-a cucerit clar prin ce a putut sa faca. Nu mai e vorba de rap, un beat si niste cuvinte. E vorba de un suflet mare, intr-un corp minion, de un acompaniament cu totul si cu totul special. Marturisesc, a dus rap-ul la rang de arta!

PKY_9817

Nu am sa mai insir trairile mele, va las sa le aveti pe ale voastre in timp ce eu va voi povesti. Va spun doar atat: intr-o seara de toamna tarzie, rap-ul avea sa-nvie si nici unul din noi n-avea sa stie.

Asa cum ne-am obisnuit, la concertele sale, nelipsitele mesaje “subtile”,de data aceasta  pe o bucata de panza, a stat atarnat tot timpul concertului mesajul : “Castigati-va aurul la Jocurile Olimpice“. Pe langa mesaje, vorbeste, vorbeste in timpul concertului, dupa, orice portita e un moment magic, pentru ca tot timpul incearca sa deschida ochi si minti, dar nu numai, demonstreaza inca o data ce inseamna sa fii un artist placut de public; publicul va ramane complet cucerit si iti va ramane fidel daca stii sa vorbesti cu el , sa-i transmiti ceva mai mult decat o piesa cu o insiruire de cuvinte, vorbeste-i , invata-l sa aleaga ce e bine si ce e rau din muzica, deschide-i ochii si arata-i realitatea, zambeste-i si e al tau. Putinele sunt concertele la care simti apropierea dintre public si artist, iar concertele lui Gnom cu siguranta fac parte din acele putine.

Ce sa mai? A fost un concert mult asteptat. Recunosc, scepticismul nu m-a ocolit cand am vazut prima data afisul, live band si rap, trebuie sa fie ceva deosebit.

Macel Mai Chill si Gnom au facut un macel mai ne-chill, pe ritmuri de hardcore, jazz si apogeul atins la sfarsit .

Bineinteles, cum sa uit, Omu Gnom nu a venit singur, ci a umplut scena cu invitatii sai. Incep prin a mentiona live band-ul “Macel Mai Chill“, format din A.T.M, Robert Moraru, Costi Grigore si Luca Sfura. 

Muntii de cuvinte nu-si au rostul, nu vor reusi sa surprinda adevarata traire. Fii atent ca pornim spre un trip “misto”.

Azi” joaca “Cu cartile pe fata“, sosia din oglinda tipa la tine :”Upgradeaza-te“, e timpul sa-ti dai “Demisia“.

Stop“, ne striga de pe scena Gnom si Norzeatic acompaniati de percutionistul Iftere Laurentiu, asta seara facem “Terapie” alaturi de Clara Mitola si magicul ei saxofon, sunet cald de jazz, dumnezeiesc. Fiorii te patrund, te-au hipnotizat.

Da-i vocea omului mai tare, sa ne arate ca rap-ul n-a murit. “

Alaturi de Celalalt ne serveste o portie de “Rap Romanesc“, dar vorba aia “Cu repu ” nu e de joaca , mai ales cand trairile sunt puse intr-o engleza curate de catre …Hai toata lumea sa-l cheme pe “Vapor” .

Momentele de acapella nu au lipsit.

“Etcetera”

Si acum vine momentul. De cand scriu la articol, am omis o senzatie, de fapt nu am omis-o, ultimul moment din concert mi-a accentuat senzatia. Mare mi-a fost uimirea.

Un razboi al sunetelor, o simfonie calda de cuvinte izvorate din suflet. In seara de 20 septembrie, in Fabrica, am vazut cu adevarat ce inseamna evolutie, pasiune si dedicatie intru-totul pentru fiecare cuvant pus pe beat.

Corina Ciuplea la violoncel, Mihai Balabas cu vioara sa. In momentul cand am vazut vioara, am zis clar e momentul sa intre in scena si in suflete “Metehne“.

In timp ce scriu acest articol, ascult piesa si va jur ca retraiesc momentul din Fabrica. Atat de mult ce m-a marcat. N-avea cum sa nu dea piesa pana ce sa iasa perfect.

A iesit, primul sunet al viorii mi-a ridicat parul pe maini, da asta e senzatia pe care nu am mai simtit-o la nici un concert rap: “PIELE DE GAINA”. Fiorii nu incetau sa-mi stranga pielea, omul asta a reusit sa-mi faca sufletul sa planga. Nu am sa vorbesc aici de versuri, de beat, de nimic, ci de senzatia pe care am trait-o, au spus timpului stop si i-au mai dat sufletului o sansa.

Si pentru ca publicul nu s-a multumit o singura data cu piesa, au strigat in cor “Bis” si “Metehne” a cucerit inimi din nou.

Cei ce au fost ma inteleg, cei care n-au venit au pierdut o portie zdravana de rap-cultura si un moment muzical de o acuratete imposibila.

“Reinvierea rap-ului romanesc!”

Atentie, acest video iti va pune parul de pe maini in erectie! 😉

 

Vă lăsăm şi câteva poze, galeria completă fiind disponibilă în curănd pe Facebook-ul HIPHOPLIVE.RO:

Distribuie

Comments

comments